با بالا رفتن سن ماهیچههای صورت ضعیفتر شده، تولید کلاژن در پوست کاهش یافته و چین و چروکها پدیدار میشوند. این چین و چروکها بر اثر عواملی مانند قرار گرفتن در معرض آفتاب یا سیگار کشیدن تشدید میشوند. بسیاری افراد از بروز چین و چروکها ناراحت میشوند و سعی میکنند تا با پیگیری روندهای درمانی زیبایی مانند تزریق بوتاکس یا تزریق ژل آنها را کاهش داده و یا از بین ببرند. تزریق بوتاکس (سم بوتولینوم) موجب از کار افتادگی ماهیچههای صورت شده و موقتاً فعالیت آنها را کاهش میدهد، در نتیجه چین و چروکها هموارتر میشوند. گرچه که تزریق بوتاکس اولین قدم در درمانهای جوانسازی پوست است، چنانکه چین و چروکهای عمیقتر را با تزریق ژل کاهش میدهند. البته از تزریق ژل برای حجم دادن و برجستهسازی لب، بینی، چانه، گونه و دیگر قسمتهای صورت استفاده میشود.

به دنبال بهترین خدمات زیبایی و تزریق ژل هستید؟
ما با بهروزترین تجهیزات و مجربترین جراحان و پزشکان در کنار شما هستیم.برای مشاوره رایگان، همین الان با ما تماس بگیرید.
تزریق صحیح بوتاکس و ژل نیازمند تجربه و مهارت زیاد است و باید توسط متخصص پوست یا جراح پلاستیک صورت بگیرد. فرمولاسیونهای بسیار زیادی از سم بوتولینوم و ژلهای تزریقی نیز وجود دارند. به علاوه تزریق ژل یا فیلر میتواند عوارض جانبی را در بر داشته باشد هرچند که احتمال وقوع آنها کم است. پیش از تزریق ژل در کلینیک تخصصی پوست و موی رخ آرا نکاتی هست که باید بدانید.
انواع ژل یا فیلر
همه فیلرها یکسان نیستند. فیلرهای مختلف کاربردهای مختلفی دارند و برای درمان چین و چروکهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. در اینجا چند فیلر پوستی متداول را معرفی میکنیم:
- مشتقهای اسید هیالورونیک مانند ژوویدرم و رستیلن با یوپلیمرهای گلیکوز آمینو گلیکان هستند و بسیار شبیه به موادی هستند که در درمیس یا پایینترین لایه پوست یافت میشوند. از مشتقات اسید هیالورونیک برای پر کردن چین و چروکهای ریز و حجم دادن به لبها استفاده میشود. اثر این فیلر 4 الی 6 ماه ماندگاری دارد. درست است که تزریق ژل عوارض جانبی بسیار معدودی دارد اما تزریق اسید هیالورونیک و مشتقات آن این مزیت را دارد که میتوان اثرات تزریق ژل اضافی را با استفاده از آنزیم هیالورونیداز از بین برد.
- کلسیم هیدروکسی آپاتیت یکی از مواد اصلی تشکیل دهنده استخوان است که میتوان از آن برای تقویت بافتهای نرم در صورت مانند چین و چروکهای میان بینی و لب (که خط خنده هم نامیده میشود) استفاده کرد. اگر این ماده به صورت سطحی تزریق شود میتواند موجب به وجود آمدن تودهها و غدهها شود بنابراین این نوع فیلرها را باید در لایههای عمیقتر پوست صورت تزریق کرد.
- چربی اتولوگ، چربی است که از بدن خود شخص برداشته شده و در صورت تزریق میشود. از چربی اتولوگ جهت زاویهسازی صورت و حجم دادن به آن استفاده میشود. گرچه که دادههای محدودی در مورد مدت زمان ماندگاری چربی اتولوگ وجود دارد، اما برخی اذعان دارند که ماندگاری این فیلر مادامالعمر است.
- کلاژن استخراج شده از بدن انسان (کازمودرم و کازموپلاست) که جهت اصلاح چین و چروکهای صورت و حجم دادن به لبها استفاده میشود. چون این نوع کلاژن انسانی است شیوع واکنشهای آلرژیک (حساسیت شدید) در آن بسیار کم است.
- کلاژن بووین (کلاژن تهیه شده از پوست گاو) که از آن برای برجستهسازی لبها و پر کردن چین و چروکهای میان بینی و لب استفاده میشود. نمونههایی از کلاژن بووین زیدرم و زیپلاست هستند. حدود 3 درصد از بیماران نسبت به کلاژن بووین آلرژی دارند بنابراین بهتر است که پیش از استفاده از این فیلر پوست تست شود. نتایج حاصله از تزریق کلاژن بووین حدود 2 الی 4 ماه ماندگاری دارد.
عوارض جانبی تزریق ژل یا فیلر
معمولاً عوارض جانبی ناشی از تزریق فیلرهای پوستی بسیار کم بوده و مدت زمان بروز آنها کوتاه است. گرچه که جهت محدود ساختن امکان بروز عوارض جدی مهم است که متخصص تزریق ژل درک درستی از آناتومی صورت و محلهای تزریق ژل، خواص فیلرهای مختلف و درمان عوارض جانبی داشته باشد. در اینجا چند نمونه از عوارض جانبی که احتمال بروز آنها پس از تزریق ژل یا فیلر وجود دارد ذکر شده است.
- امکان بروز واکنشهای آلرژیک (حساسیت بالا) پس از تزریق فیلر وجود دارد چون فیلرهای پوستی موادی خارجی محسوب میشوند. واکنشهای آلرژیک شامل قرمزی، ورم (ادما)، درد و حساسیت میباشد. گاهی اوقات مدتی طول میکشد تا واکنشهای آلرژیک رخ دهند و ممکن است گاهی به صورت غدهها یا دانههای دردناک بروز یابند. گاهی اوقات تزریق فیلر موجب بروز عوارض کلی در بدن (عوارض سیستمیک) میشود، مانند شوک آنافیلاکسی (بیشدفاعی که فشار خون بسیار پایین، ورم شدید، فقدان هوشیاری و حتی مرگ از پیامدهای آن هستند). واکنشهای آلرژیک خفیف را میتوان با داروهای متداول موجود در بازار مانند ایبوپروفن یا استامینوفن، آنتیهیستامین و کمپرس یخ درمان کرد. شوک آنافیلاکسی در ICU و با اقدامات احیاء کننده و استفاده از داروی فشار خون جهت افزایش فشار درمان میشود.
- هر زمان که پوست آسیبی ببیند یا سوزنی وارد آن شود پاتوژنهایی مانند باکتری میتوانند وارد بدن شده و باعث بروز عفونت شوند. عفونت منجربه به وجود آمدن قرمزی پوست، التهاب، درد و … میشود. اغلب عفونتهای ناشی از تزریق فیلر را میتوان با آنتیبیوتیک درمان کرد. عفونتهای شدیدتری که باعث به وجود آمدن دملهای چرکی میشوند را باید با جراحی درمان کرد.
- غدهها و دملها که معمولاً ناشی از عفونت، واکنشهای آلرژیک، واکنشهای سیستم ایمنی بدن یا تزریق بیش از حد ژل هستند. درمان این غدهها و دملها نیازمند مهارت کافیست و بسته به علت به وجود آمدن آنها میباشد. درمانهای متداول شامل ماساژ، کمپرس، هیالورونیداز، آنتیبیوتیک، استروئید، لیزر و عوامل شیمیدرمانی مانند 5-فلوروراسیل و آلوپورینول میباشند.
- هنگامی که فیلر به صورت تصادفی به یکی از رگهای خونی تزریق میشود و در نتیجه انسداد شریان رخ میدهد. انسداد شریان در اثر تزریق فیلر منجربه درد شدید و تغییر رنگ پوست میشود. انسداد شریان زمانی بسیار خطرناک خواهد بود که فیلر پوستی به سرخرگ تزریق شود. انسداد سرخرگ موجب تخریب بافت، نکروز پوست (مرگ پوست) و ایسکمی یا کاهش گردش خون میشود. ممکن است گاهی تزریق فیلر پوستی به رگهای خونی دور چشم منجر به انسداد شریانهای شبکیه چشم شده و نهایتاً باعث نابینایی شود. البته احتمال وقوع این عارضه بسیار کم است. انسداد شریانها به وسیله فیلرهای پوستی یک موقعیت اورژانسی محسوب شده و نیازمند تشخیص و درمان فوری است. درمانهایی که برای انسداد شریان وجود دارند بسته به نوع فیلر، محل تزریق آن و چگونگی عفونت متفاوت میباشند. درمانهایی که برای این عارضه وجود دارند شامل ماساژ، داروهای ضد انعقاد خون، تزریق سرم، تزریق هیالورونیداز و ترومبولیز میباشند.
نتیجهگیری
ممکن است تزریق ژل به صورت ساده به نظر برسد اما در واقع چنین نیست. اگر متخصصی که این کار را انجام میدهد آموزش لازم را ندیده یا بیتجربه باشد میتواند آسیبهایی جدی را ایجاد کند. حتی اگر مراکز یا افرادی این درمان را با قیمت پایینتر ارائه میدهند اما بهتر است که جهت انجام آن به متخصصین ماهر و جراحان پلاستیک مراجعه نمایید.
در بحث پیرامون این مقاله شرکت کنید!