عوارض جانبی تزریق ژل، همواره یکی از مباحث بحثبرانگیز در ارتباط با استفاده از فیلرهای صورت است. با وجود افزایش استقبال از تزریق انواع ژل که با اهدافی نظیر ترمیم، زیبایی و جوانسازی پوست انجام میشود، عوارض جانبی تزریق ژل، کماکان بهعنوان یکی از جنبههای نگرانکننده این فرایند توجهات و نگرانیهای زیادی را به خود معطوف کرده است.
اجزای صورت، متداولترین اندامهایی هستند که برای ایجاد تغییرات مطلوب در آنها، از تزریق ژل استفاده میشود و دراینبین ژلهای حاوی هیالورونیک اسید، بیشترین کاربرد را دارند. هیالورونیک اسید، مادهای است که بهطور طبیعی در پوست، چشمها و مفاصل وجود دارد که وظیفه اصلی آن، حفظ آب در داخل سلولهای بافتی، بهمنظور مرطوب نگه داشتن چشمها و روان کردن مفاصل است. هیالورونیک اسید، کاربردهای پزشکی و تجاری زیادی دارد و از آن در تولید محصولاتی مثل مکملهای غذایی، کرمهای پوستی، سرمها و قطره چشم استفاده میشود.
بهبود سلامت پوست و مقابله با علائم پیری، یکی از مهمترین موارد کاربرد تزریق ژلهاست. همزمان با افزایش سن، میزان هیالورونیک اسید و کلاژن پوست به شکل قابلتوجهی کاهش مییابد که این امر، خشکی پوست و متعاقباً ایجاد چینوچروکها در سطح آن را در پی دارد. همین تغییرات باعث میشود که تزریق ژل، یکی از راهکارهای جذاب برای احیای پوست به نظر برسد. تزریق ژل در مقایسه با دیگر روشهای جوانسازی پوست مثل کرمها و سرمها، اثربخشی بسیار سریعتری دارد و به همین دلیل با وجود هزینه بهمراتب بیشتر، استقبال خوبی از آن میشود. فرمدهی اجزای صورت شامل لبها، گونه و چانه، اصلیترین موارد استفاده از تزریق ژل هستند. اما آنچه در این بین معمولاً به فراموشی سپرده میشود، عوارض جانبی تزریق ژل است.
تزریق ژل در بهترین کلینیک پوست و مو ایران
عوارض جانبی تزریق ژل کدام است؟
عوارض جانبی تزریق ژل، خود را در اَشکال و مدلهای مختلفی نشان میدهند. بهطورکلی باید گفت که تزریق ژلهای حاوی موادی مثل هیالورونیک اسید یا کلاژن ممکن است در بسیاری از افراد، نتیجه مطلوبی داشته باشد و این افراد هیچیک از عوارض جانبی تزریق ژل را تجربه نکنند. بااینحال، درصد افرادی که هر کدام شکلی از عوارض جانبی تزریق ژل را گزارش کردهاند، معنادار و قابلتوجه است.
کیفیت مواد و نحوه انجام تزریق، دو عامل مهمی هستند که پیش از اشاره به عوارض جانبی تزریق ژل، بد نیست به آنها اشاره کنیم. در بعضی مواقع، خود فرایند تزریق ژل، عارضهای در پی ندارد و استفاده از مواد نامرغوب و غیراستاندارد یا انجام تزریق توسط افراد غیرماهر و کمتجربه است که باعث ایجاد مشکلات بعد از تزریق میشود. مشکلاتی که بعضاً خیلیها آنها را با عوارض جانبی تزریق ژل اشتباه میگیرند. بنابراین فراموش نکنید که تزریق ژل را فقط و فقط، تحت نظارت افراد باتجربه انجام داده و از کیفیت مواد مورداستفاده اطمینان حاصل کنید. ضمناً رعایت اصول بهداشتی و استریل کردن ناحیهای که قرار است ژل به آن تزریق شود، یکی دیگر از موارد مهمی است که در صورت عدم توجه، میتواند منجر به بروز عفونت شود. هرچند که عفونتهای ناشی از این مورد، معمولاً بهسادگی، با دارو درمان میشوند.
اما گاهی هم ممکن است تزریق ژل در بعضی افراد، واقعاً با عوارض جانبی واقعی همراه باشد. به همین دلیل، توصیه میشود که قبل از تزریق ژل، حتماً آزمایش آلرژی را انجام دهید. افرادی که عوارض جانبی تزریق ژل چانه و گونه را تجربه میکنند ممکن است در ناحیه تزریق و بعضاً نواحی اطراف آن با یک یا تعدادی از موارد زیر مواجه شوند:.
- درد
- قرمزی
- خارش
- التهاب
- کبودی و خونمردگی
در اغلب مواقع این عوارض، بیش از آنکه به مواد موجود در ژل مربوط شوند، در اثر فرایند تزریق بروز مییابند. شدت بروز این عوارض جانبی میتواند خفیف، متوسط یا شدید باشد ولی معمولاً پس از یک هفته، بهطور خودبهخود از بین میروند.
عوارض جانبی تزریق ژل لب

ایجاد فرم نامطلوب در اجزای صورت، یکی از بدترین و جدیترین عوارض جانبی تزریق ژل است و در این بین، معمولاً لبها بیش از سایر اجزای صورت، در معرض درگیری با این عارضه دردسرساز هستند. میدانیم که لبها، رنگ و فرم آنها، نقش انکارناپذیر و بسیار مهمی در جذابیت چهره دارند و ازآنجاکه افزایش حجم لب با تزریق ژل، یکی از اقدامات زیبایی پرطرفدار نزد بانوان است، بسیاری از این روش برای تغییر بافت و حجم لبها استفاده میکنند.
اما تزریق ژل لب بالأخص در شکل دائمی آن، میتواند بعضاً عوارض و پیامدهای بسیار دردسرسازی در پی داشته باشد. بیشتر موارد گزارششده درباره عوارض جانبی تزریق ژل لب، در اثر استفاده از مواد غیراستاندارد است. ژلهایی که معمولاً به دلیل قیمت ارزان، جذابیت خرید زیادی از نگاه خریداران دارند و متأسفانه اکثر آنها، فرایند تزریق ژل لب را به تجربهای تلخ و کابوسوار برای افراد تبدیل میکنند.
بهعنوان یک قاعده کلی به خاطر داشته باشید که اساساً تزریق دائمی هر مادهای که ساختار آن از جنس ساختار مواد طبیعی بدن نباشد، واکنش مقابلهای بدن را در میانمدت یا بلندمدت در پی خواهد داشت. به همین دلیل است که شاید تزریق ژل لب در کوتاهمدت، عارضه جانبی خاصی نداشته باشد اما معمولاً اوضاع به همین شکل نمیماند و با گذشت زمان بیشتر، متداولترین عوارض جانبی تزریق ژل لب مثل دفرمه شدن لبها، ورم کردن و گلولهای شدن، بهتدریج خود را نشان میدهند. البته گاهی هم ممکن است عارضهی تزریق، خیلی زود خود را در شکل عفونت نشان میدهد.
تغییر شکل نامطلوب اجزای صورت را میتوانیم در صدر فهرست عوارض جانبی تزریق ژل قرار دهیم. زیرا چنین تغییراتی دردسرهای زیادی را به دنبال دارند و مشکل، معمولاً فقط از راه جراحی و تخلیه لب از ژل حل میشود که عمل جراحی هم، عوارض خاص خودش را دارد. دفرمه شدن یا ورم غیرعادی لبها، مدتی بعد از تزریق ژل، میتواند تبعاتی مثل کاهش اعتمادبهنفس را نیز به دنبال داشته باشد. شاید در جریان ماجرای تزریق یکی از بازیگران نامآشنای سینمای ایران باشید که به دلیل مشکلات و عوارض جانبی تزریق ژل و وضعیتی که لبهایش در اثر این کار، پیدا کرده بودند، تا مدتها نمیتوانست در مقابل دوربین حاضر شود و سرانجام مجبور به تخلیه ژل لبها از طریق عمل جراحی شد.
تغییر شکل لبها، تنها یکی از عوارض جانبی تزریق ژل است. غیر از عفونت، تزریق ژل لب میتواند با مشکلات دیگری مثل آسیبهای بافتی و ایجاد زخم نیز همراه باشد. مجموعه این عوارض، ایجاب میکند که حتی اگر هم فرایند تزریق ژل را تحت نظارت بهترین متخصصان انجام میدهید، باز هم احتمال بروز آنها را نادیده نگیرید و برای رویارویی مناسب با آنها، آمادگی ذهنی داشته باشید.
عوارضی که باید آنها را جدی بگیرید
تردیدی نیست که هر سازوکار درمانی، ترمیمی یا زیبایی ممکن است با مجموعهای از اثرات و عوارض جانبی همراه باشد. بااینحال، همواره مواردی وجود دارند که در صورت بروز، توجه بیشتری را میطلبند و این امر درباره عوارض جانبی تزریق ژل نیز صادق است.
انجام عملیات تزریق چه در اجزای تحتانی صورت ( در قالب ژل) و چه در اجزای فوقانی آن (بوتاکس)، در کنار مزایا و نتایج مطلوبی که میتواند داشته باشد، ممکن است با عوارض ناخوشایندی همراه باشد که این عوارض به دو دسته “شایع” و “کمتر شایع” تقسیم میشوند. در حالت عادی ممکن است بعضی از این عوارض، نیازی به دخالت پزشکی نداشته باشند و پس از گذشت چند روز و همزمان که بدنتان خود را با شرایط، تطبیق میدهند، برطرف شوند. بااینحال، آشنایی با روشهای جلوگیری از بعضی عوارض یا کاهش شدت بروز آنها، خالی از لطف نیست. فراموش نکنید در صورت بروز شدید و ماندگاری بلندمدت هر یک از موارد زیر، بهتر است سریعاً با یک فرد متخصص درباره آنها مشورت کنید.
عوارضی که شایع هستند
- مشکل در حرکت دادن اجزای صورت
- سختی یا درد عضلانی در صورت
- درد در مفاصل
عوارضی که کمتر شایع هستند
- تورم مفاصل
- خونریزی
- تاول
- سوزش
- تغییر رنگ پوست
- احساس فشار در ناحیه تزریق
- کهیر
- ایجاد توده
- بیحسی
- بثورات پوستی
- زخم
- ایجاد لکه
- سوزن سوزن شدن
- احساس حرارت شدید در محل تزریق
موارد منع استفاده از تزریق ژل

عوارض جانبی تزریق ژل، تنها نکتهای نیست که باید به آن اهمیت دهیم. باید بدانیم که فرایند تزریق، میتواند برای گروههای خاصی از افراد، تبعات بسیار وخیم و بعضاً مرگآوری داشته باشد. بنابراین اگر قصد انجام عملیات زیبایی را با استفاده از تزریق ژل دارید، باید مطمئن شوید برای این کار، منع پزشکی ندارید. اگر جزء یکی از گروههای زیر هستید، نباید عملیات تزریق ژل را انجام دهید:
- زنان باردار یا خانمهایی که دوره شیردهی را میگذرانند
- افرادی که سابقه بیماریهای خود ایمنی دارند
- افرادی که با آسم و مشکلات تنفسی درگیر هستند (یا بودند)
- افرادی که قبلاً سکتههای مغزی یا قلبی را تجربه کردهاند
- افرادی که به نارساییهای قلبی دچار هستند
- افراد دیابتی که انسولین مصرف میکنند
ضمناً مصرف بعضی داروهای خاص مثل آسپرین هم میتواند مانع از انجام تزریق ژل شود. بهطورکلی، اگر دارویی مصرف میکنید، حتماً پزشک را در جریان این امر قرار دهید تا از عدم ریسک انجام تزریق، مطمئن شوید.
سخن آخر
عوارض جانبی تزریق ژل، موضوعی مهم است که توجه و اهمیت بیشتری را میطلبد و ما در این مطلب تلاش کردیم ضمن معرفی و مرور همه جوانب این مسئله، بینش جامعی را نسبت به تبعات احتمالی تزریق ژل ارائه دهیم. به خاطر داشته باشید که عملیات تزریق ژل، فرایندی حساس بوده که باید پس از اطمینان از عدم وجود ریسک و توسط یک متخصص ماهر و مجرب انجام شود.
در بحث پیرامون این مقاله شرکت کنید!