تاکنون روشهای متعددی برای جوانسازی پوست ارائه شده که با تحریک کلاژنسازی و بهبود گردش خون پوستی عمل میکنند و از طرفی پر کردن و نگهداری حجم صورت با کمک فیلرها یا پرکنندههای مصنوعی یا طبیعی مثل تزریق چربی قابل اجرا است؛ اما کاربرد پلاسمای غنی از پلاکت PRP در جوانسازی پوست یک استراتژی درمانی نوین میباشد که بر اساس فاکتورهای رشد طبیعی مربوط به خود فرد پایهریزی شده است. مجموعه تخصصی پزشکی رخ آرا با بهرهگیری از تیم پزشکی متخصص و مجرب آماده ارائه هرگونه مشاوره در زمینه پی آر پی PRP میباشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص پی آر پی صورت یا رزرو نوبت در مجموعه تخصصی پزشکی رخ آرا میتوانید با شمارههای ۰۲۱۲۶۶۰۱۹۰۰ – ۰۲۱۲۶۶۰۲۹۰۰تماس حاصل فرمایید.
بررسی اجمالی

پلاسمای غنی از پلاکت یا PRP مادهای است که با تزریق آن روند بهبودی تسریع میشود. پلاسما بخشی از خون است که حاوی عوامل ویژه یا پروتئینهایی است که موجب لخته شدن خون میشوند، همچنین دارای پروتئینهایی است که موجب رشد سلولها میشوند. محققان با جدا کردن پلاسما از خون و غلیظ کردن آن PRP را تولید میکنند.
ایده پشت این موضوع این است که تزریق PRP به بافتهای آسیبدیده بدن را تحریک میکند تا سلولهای جدید و سالمی را تولید کرده تا روند سلامت تسریع شود. چون عوامل رشد بافت بیشتر بر روی رشد تزریقات آماده متمرکز است، محققان فکر میکنند که ممکن است با این روش بافتهای بدن سریعتر بهبود یابند.
این روش درمانی به طور قطعی ثابت نشده و همچنین به عنوان درمان توسط وزارت غذا و داروی ایالات متحده مورد تایید قرار نگرفته است. گرچه ورزشکاران معروفی مانند تایگر وودز و ستاره مشهور تنیس رافائل نادال از این تزریقات برای بهبود جراحات خود استفاده کردهاند.
هدف از تزریق PRPچیست؟

محققان سعی در استفاده از PRP در موارد کاربردی مختلف دارند، مانند:
- ریزش مو: دکترها PRP را به جمجه سر تزریق میکنند تا رشد مو را افزایش داده و مانع ریزش مو شوند. بر اساس تحقیقی در سال ۲۰۱۴، تزریقات PRP در درمان آلوپسی آندروژنی که معمولاً با عنوان الگوی تاسی مردان نیز شناخته میشود، موثر بوده است.
- آسیبهای تاندون: تاندونها نوارهایی محکم و ضخیم هستند که ماهیچه را به استخوان پیوند میدهند و در صورت آسیبدیدگی روند بهبودی آنها آرام است. دکترها از تزریق PRP برای درمان مشکلات شدید تاندونی استفاده کردهاند، مشکلاتی مانند: تاندونیت آشیل در قوزک پا یا آرنج تنیسبازان و زانوی دوندگان یا درد تاندون پاتلار در زانو.
- آسیبهای حاد: دکترها از تزریق PRP برای درمان آسیبهای ورزشی مانند کشیدگی عضلات همسترینگ یا پیچخوردگی زانو استفاده میکنند.
- ترمیم پس از جراحی: گاهی اوقات دکترها پس از جراحی از تزریقات PRP برای ترمیم تاندونهای پاره شده (مانند تاندون ماهیچههای گرداننده شانه) یا رباطها (مانند رباط صلیبی قدامی یا ACL) استفاده میکنند.
- استئوآرتریت: یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ نشان میدهد که برای درمان استئوآرتریت، تزریق PRP از تزریق اسید هیالورونیک (یک درمان سنتی) موثرتر است. گرچه که این آزمایش بر روی گروه کوچکی از ۱۶۰ نفر انجام شده است، بنابراین آزمایشات بزرگتری نیاز است تا بتوانیم نظری قطعی بدهیم.
مهم است که توجه داشته باشید هنوز به طور قطع ثابت نشده که هیچکدام از این استفادهها نتایجی را در بر داشته باشند.
چگونه باید برای تزریق PRP آماده شد؟ به طور کلی چند مرحله برای آماده شدن برای PRP وجود دارد.
تزریق PRP از راههای مختلفی انجام میشود. برای مثال گاهی اوقات محلول بیحسکننده لیدوکائین پیش از تزریق بر روی جمجه اعمال میشود. ممکن است نیاز باشد خود را کمی زودتر به جلسه درمان برسانید تا این محلول اعمال شود.
گاهی اوقت از یک داروی بیهوشی موضعی در ترکیب با PRP استفاده میشود تا هرگونه ناراحتی را کاهش دهد. گاهی اوقات دکتر شما PRP را در طول جراحی تزریق میکند. در این حالت برای آماده شدن برای تزریق PRP باید توصیههای پزشک خود را پیش از جراحی دنبال کنید.
فرآیند تزریق PRP
فرآیند معمول PRP بدین ترتیب است:
۱- متخصص نمونهای از خون شما را میگیرد. مقدار نمونه به محلی که PRP به آنجا تزریق میشود بستگی دارد. برای مثال مقدار نمونهای که برای تزریق به جمجمه در یک آزمایش گرفته شد ۲۰ میلیلیتر بود که مقدار آن کمی بیشتر از یک قاشق چایخوری است.
۲- خون در یک سانتریفیوژ قرار میگیرد. این دستگاه که با سرعت بالایی میچرخد موجب میشود تا اجزاء خون از یکدیگر جدا شوند. فرآیند جداسازی ۱۵ دقیقه به طول میانجامد.
۳- یک تکنسین پلاسمای خون را جدا کرده و آن را برای تزریق به محل مورد نظر آماده میکند.
۴- دکترها اغلب از تصویربرداریهایی مانند سونوگرافی برای مشخص کردن محل دقیق تزریق (مثلاً تاندون) استفاده میکنند. سپس دکتر PRP را به محل مورد نظر تزریق میکند.
بر طبق اظهارات مرکز مراقبتهای پزشکیEmory این فرآیند معمولاً یک ساعت به طول میانجامد.
هزینه PRP چقدر است؟
بر طبق اظهارات آکادمی جراحی استخوان آمریکا، طرحهای بیمهای بسیار کمی برای بازپرداخت هزینههای تزریق PRP وجود دارد، به همین دلیل احتمالاً باید همه هزینهها را از جیب خود پرداخت کنید. همچنین هزینههای این روش در مکانهای مختلف متفاوت بوده و به چگونگی استفاده از تزریق نیز بستگی دارد. برخی از هزینهها به طور کلی بدین شرح است :
- شبکه ABC News 7 در سانفرانسیسکو گزارش کرده که هزینه درمان PRP برای ریزش مو در هر جلسه ۹۰۰ دلار و ۲۵۰۰ دلار برای یک مجموعه سه جلسهای است.
- واشنگتن پست گزارش کرده که تزریق PRP به زانو چیزی بین ۵۰۰ الی ۱۲۰۰ دلار در هر جلسه هزینه دارد.
شرکتهای بیمه PRP را یک درمان تجربی میدانند. پیش از اینکه این روش فراگیر شود به تحقیقات علمی بیشتری برای اثبات تاثیر آن نیاز است.
عوارض جانبی بالقوه PRP چیست؟
چون PRP شامل تزریق مادهای به زیر پوست است، عوارض جانبی بالقوهای نیز وجود دارد. PRP اتولوگ است که یعنی حاوی موادی است که مستقیماً از بدن خود شما گرفته میشود. این خطر واکنش آلرژیک را کاهش میدهد، خطری که ممکن است داروهای دیگری مانند کورتیزون یا اسید هیالورونیک داشته باشند. گرچه که خود تزریق خطراتی را در پی دارد :
- عفونت
- آسیبهای عصبی
- درد در محل تزریق
- آسیبهای بافتی
باید در مورد این خطرات بالقوه و تدبیراتی که دکتر برای کاهش آنها اندیشیده است با او صحبت کنید.
مدت زمان بهبودی تزریق PRP چقدر است؟
هنگامی که PRP پس از آسیب تزریق میشود، دکتر توصیه میکند تا نقطه تحت درمان را استراحت دهید. گرچه این توصیهها بیشتر مربوط به آسیبهاست تا تزریق PRP. اکثر افراد میتوانند پس از انجام تزریقهای PRP به فعالیتهای روزانه خود ادامه دهند.
چون هدف تزریقهای PRP بهبود روند درمان میباشد، ممکن است پس از انجام تزریقات متوجه تفاوت فوری و محسوسی نشوید. گرچه پس از چند هفته یا چند ماه شاهد بهبود سریعتر یا رشد سریعتر موها در ناحیه تحت درمان خواهید بود.
در بحث پیرامون این مقاله شرکت کنید!